NCERT Solutions Exercise-4.1 Complex Numbers and Quadratic Equations


NCERT Exercise 4.1 : Express each of the complex number given in the Questions 1 to 10 in the form a + ib.

Question.1 : Express the complex number in the form a + ib : (5i)(−3i5)

Solution:

5i×(−3i5)=−3×i2

Since, i2=−1. Therefore,

−3×i2=−3×(−1)=3

Hence,
(5i)(−3i5)=3+i0

Master related concepts such as SETS NCERT Solutions Exercise 1.4 for Class 11 Maths


Question 2: Express the complex number in the form a + ib : i9+i19

Solution:

i9+i19=i(i2)4+i(i2)9

Since, i2=−1. Therefore,

i(i2)4+i(i2)9=i(−1)4+i(−1)9

=i−i=0

Hence,

i9+i19=0+i0

Students should also study SETS NCERT Solutions Miscellaneous Exercise for Class 11 Maths : Maths Anand Classes


Question 3: Express the complex number in the form a + ib : i−39

Solution:

i−39=1i39=1i3⋅(i4)9

Since, i3=−i and i4=1. Therefore,

1i3⋅(i4)9=1(−i)(1)=1−i

Multiply and divide by i:

1−i×ii=i−i2

Since, i2=−1 and −i2=1 Therefore,

i−i2=i

Hence,

i−39=0+i1


Question 4: Express the complex number in the form a + ib : 3(7+i7)+i(7+i7)

Solution:

3(7+i7)+i(7+i7)=21+i21+i7+i27

Since, i2=−1. Therefore,

21+i21+i7+i27=21+i28+(−1)7=21−7+i28

=14+i28

Hence,

3(7+i7)+i(7+i7)=14+i28

Build strong concepts by studying Sets Exercise 1.2 NCERT Solutions Class 11 Maths : Maths Anand Classes


Question 5: Express the complex number in the form a + ib : (1−i)−(−1+i6)

Solution:

(1−i)−(−1+i6)=1−i+1−i6=2−i7

(1−i)−(−1+i6)=2−i7

Important exam-related topics include NCERT Solutions for SETS Exercise 1.3 Class 11 Maths : Maths Anand Classes


Question 6: Express the complex number in the form a + ib :(15+i25)−(4+i52)

Solution:

(15+i25)−(4+i52)=15+i25−4−i52

=15−4+i25−i52

=−195−i2110

Hence,

(15+i25)−(4+i52)=−195−i2110

Read More about NCERT Solutions Complex Numbers and Quadratic Equations Miscellaneous Exercise


Question 7: Express the complex number in the form a + ib :[(13+i73)+(4+i13)]−(−43+i)

Solution:

[13+i73+4+i13]+43−i

=133+i83+43−i

=173+i53

Hence,

[(13+i73)+(4+i13)]−(−43+i)=173+i53


Question 8: Express the complex number in the form a + ib : (1−i)4

Solution:

(1−i)4=(1−i)2(1−i)2

(1−i)2=1+i2−2i

Since i2=−1,

(1−i)2=1−1−2i=−2i

So

(1−i)4=(−2i)2=4i2=4(−1)=−4

Hence,
(1−i)4=−4+i0


Question 9: Express the complex number in the form a + ib : (13+3i)3

Solution:

Using expansion,

(13+3i)3=(13)3+(3i)3+3(13)2(3i)+3(3i)2(13)

=127+27i3+3⋅19⋅3i+3⋅9i2⋅13

=127+27i3+i+9i2

Since i2=−1 and i3=−i,

=127−27i+9(−1)+i

=127−9−26i

=−24227−26i

Hence,

(13+3i)3=−24227−i26


Question 10: Express the complex number in the form a + ib : (−2−i13)3

Solution:

Using expansion,

(−2−i13)3=(−2)3+(−i13)3+3(−2)(−i13)2+3(−i13)(−2)2

=−8−i3127−6(i29)−i⋅4

=−8−i3127−2i23−4i

Since i2=−1 and i3=−i,

=−8+i127+23−4i

=−223+i(127−4)

=−223−i10727

Hence,

(−2−i13)3=−223−i10727


Find the multiplicative inverse of each of the complex numbers given in the Questions 11 to 13.


Question11 : Find the multiplicative inverse of 4−3i

Solution

Let 4−3i=z (so z=4+3i).

|z|2=42+(−3)2=16+9=25

Multiplicative inverse of z is z−1.

z−1=z|z|2=4+3i25=425+i325


Question 12. Find the multiplicative inverse of 5+3i

Solution

Let 5+3i=z (so z=5−3i).

|z|2=(5)2+32=5+9=14

Multiplicative inverse of z is z−1.

z−1=z|z|2=5−3i14=514−i314


Question13. Find the multiplicative inverse of −i

Solution

Let −i=z (so z=i).

|z|2=(−1)2=1

Multiplicative inverse of z is z−1.

z−1=z|z|2=i1=i


Question 14. Express the following expression in the form a+ib:
(3+i5)(3−i5)(3+2i)−(3−2i)

Solution

(3+i5)(3−i5)(3+2i)−(3−2i)=9−(i5)23+2i−3+2i=9−(i5)222i

Since i2=−1, we have (i5)2=i2⋅5=−5, so

9−(i5)2=9−(−5)=14

Thus

9−(i5)222i=1422i=72i

Multiply numerator and denominator by 2i:

72i⋅2i2i=72i(2i)2=72i2i2

Since i2=−1,

72i2i2=72i2(−1)=−722i

So the expression in the form a+ib is

0−i722or−722i.